foci

A futball ellen lázadnak Brazíliában (2013)

Szinte hihetetlen! Brazíliában a foci ellen tüntetnek! Zavargások törnek ki a foci VB ellen, Brazíliában, ahol, úgymond, legalábbis az átlagmagyar úgy tudja, „a foci vallás”. A tüntetők azt szeretnék, hogy a kormány ne stadionokat építsen, ne presztízsberuházásokra költsön nagy összegeket, hanem kórházakat, iskolákat húzzon fel.

Nem ismerem Brazíliát, a brazíliai embereket. Azt tudom, hogy Brazíliában óriásiak a társadalmi különbségek, átjárhatatlan szakadék választja el egymástól a szegényeket és gazdagokat. A mostani tüntetések arra is rávilágítanak, óriási a korrupció a dél-amerikai országban. A brazíliai tiltakozások, sőt, összecsapások kérdését inkább a foci és a társadalom kérdésének oldaláról közelíteném meg.

Volt egy olyan időszak a labdarúgás történetében, amikor a foci kimondottan plebejus sportnak számított. Amikor, kis túlzással, az utcáról, grundról összeválogatott mezítlábas gyerekek verték keresztül-kasul a világot, mint a magyar Aranycsapat.

A foci a plebs sportja volt,  különösen a második világháború után. A futball, mint minden sport, története hajnalán, legalábbis Magyarországon, a 19. század végén a városi, polgári kultúra része volt. Később a városi szegényeket is meghódította a sport, de a foci nagyon sokáig megmaradt nagyvárosi, budapesti jelenségnek, noha az 1930-as években kezdtek kialakulni a vidéki fellegvárak is (pl. Debrecen, majd Nagyvárad, Kolozsvár), de sokáig budapesti csapatok uralták a bajnokságokat, elvétve bukkant fel egy-egy vidéki együttes.

A futball „népi”, és „demokratikus” jellege a második világháború után tükrözte a kor egyenlősítő tendenciáit. A futball az 1980-as, de főként az 1990-es években is alkalmazkodott a globális változásokhoz: üzletté, csillogássá, a középosztály és elit szórakozásává vált. Dollármilliós átigazolások, sztárgázsik, csillogó stadionok, biznisz, bizonyos mértékű „elnemzetleniedés” (korlátlanul igazolható légiósok, globális csapatok, újabban az Európa bajnokságok városokba helyezése országok helyett stb.). Már rég nem a plebs és az egyszerű emberek sportja a foci, nem a társadalmi felemelkedés eszköze, hanem valami távoli, elérhetetlen más-világ, amely egyre idegenebb a hétköznapi élettől. Emblematikus kép 2010-ből: Dél-Afrikában a világbajnokság idején lekapcsolták az áramot a szegénynegyedekben, hogy ki lehessen világítani a stadiont. Ezzé lett a foci.

(https://nepibaloldal.blog.hu/2013/06/20/a_futball_ellen_lazadnak_braziliaban)