Magyarország

A Mester és tanítványa: Putyin és Orbán

Még valamikor a 2000-es évek elején ütött belém a gondolat, hogy Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökre szeretne hasonlítani. Figyelemmel követtem az akkor még fiatal orosz elnököt, és a magyar belpolitikát is, és olyan érzésem támadt (ez persze nem több, mint érzés), mintha Orbán Putyint akarná utánozni, gesztusokban, hanghordozásban, fellépésben. Mintha Orbán a tükör előtt állva utánozná a hazájában kiemelkedő népszerűségű – és egy ideig a Nyugat által is „imádott” – orosz elnököt.

A keményen atlantista Fidesz (Orbán Viktor) és Oroszország kapcsolatai sokáig nem voltak jók, de ez nem kell, hogy megtévesszen.

Az első Orbán-kormány volt az, amely mélypontra juttatta a magyar-orosz kapcsolatokat, főleg azt követően, hogy 1999-ben a magyar határon feltartóztatták a Jugoszláviába menő orosz segélykonvojt, ami érzékenyen érintette az oroszok lelkivilágát (nekem még 2004-ben is a szememre vetette egy orosz, hogy a magyarok vegzálták az orosz segélykonvojt).

2002-ben a Medgyessy-kormány helyrehozta elődje hibáját, és normalizálta a kapcsolatokat Oroszországgal (Kínával, Indiával). Megindult a magyar-orosz gazdasági, kereskedelmi, kulturális kapcsolatok fejlődése. A keleti nyitás politikáját kezdetben a Fidesz is támogatta, azonban később – ráérezve a geopolitikai változásokra – hevesen ellenezte.

2001. szeptember 11. után a Nyugat és Oroszország rövid ideig tartó szövetséget kötött. A nyugati lapokban számos cikk jelent meg arról, hogy Putyin milyen nagyszerű politikus, hogy rendbeteszi Oroszországot; G. W. Bush amerikai elnök egyedülálló módon saját texasi ranchán fogadta Putyint és a barátjának nevezte őt; az orosz elnök felszólalt a Bundestagban; elemzők azt pendítették meg, hogy Oroszország beléphet a NATO-ba stb.

Az idill 2003-ig tartott. Ekkorra nyilvánvaló vált, hogy a Nyugat, hm…. nem érte el a stratégiai célját Afganisztánban. Azaz nem sikerül egyesíteni az országot, és biztosítani a közép-ázsiai energiahordozók világpiacra juttatását. Új terv születik Közép-Ázsia elérésére, a Kaukázuson keresztül. E célból 2003-ban a Nyugat megdönti Eduard Sevardnadze grúz elnököt és az Amerika-báb Mihail Szaakasvilit juttatják hatalomra. Oroszország posztszovjet integrációs törekvését (amit akkor Egységes Gazdasági Övezetnek hívtak) az ukrajnai „narancsos forradalom” kirobbantásával késleltetik.

Kb. 2003-tól erőteljes oroszellenes kampány indult Nyugaton. Ehhez csatlakozott az akkor ellenzékben lévő Fidesz (Orbán). A magyar nemzeti érdekekkel ellentétesen próbálták gátolni a magyar kormány Oroszország-politikáját. Személyesen Orbán Viktor, aztán Németh Zsolt számos ruszofób kirohanást engedett meg magának („nem leszünk a Gazprom legvidámabb barakkja”, „hazaküldtük az oroszokat az ajtón, most visszamásznak az ablakon”, puccs a Déli Áramlat szerződés stb.).

2008 aztán újabb fordulatot hozott a válság és főleg a grúziai háború révén. Oroszország nagy győzelmet aratott a Nyugat ellenében. 2009-ben Orbán Canossát járt Putyinhoz Szentpétervárra.

Néhány éve mondta egy orosz újságíró: Putyin nem Oroszország jövője, hanem Európáé. S lám, a „Putyin-pincsik” (©Orbán Viktor) egyre-másra tűntek fel Kelet-Európában (pl. Mihail Szaakasvili, aki Grúziában ugyan oroszellenes retorikát folytatott, de putyini módszerekkel kormányzott) az elmúlt tíz évben.

S valóban, Magyarországon is 2010 után egyfajta „putyinizmus” honosodott meg. A közszolgálati médiákat propagandaeszközökké változtatták; a hatalomhoz hű szellemi és gazdasági csoportokat bőkezűen jutalmazzák, a nem lojális csoportokat pacifikálják vagy megfélemlítik („filozófus-ügy”); – nagyon helyesen – leszámoltak a „nyugatos kollaborációval”, azzal a nézettel, miszerint a nyugati tanácsadók” szava szent, még akkor is, ha az nyilvánvalóan ártalmas a nemzeti érdekeknek; a gyakorlatban erős hatalomkoncentrációt vezettek be; egyetlen párt és politikus uralja a politikai mezőt; egykulcsos adó van Magyarországon (akárcsak Oroszországban) és hát persze, ami a legfontosabb, ténylegesen is  tettek jóléti intézkedéseket (még akkor is, ha a „nincsenek megszorítások” megszorítópolitika következtében az elmúlt három évben hatványozott Bokros-csomagokat nyelettek le a magyar társadalommal, DE, ami fontos különbség, ők erre nem büszkék, míg a balliberális oldal szószólói önmagában erényt csináltak a megszorításokból. Emlékszem, Kóka János volt az, aki azzal büszkélkedett, hogy 600 embert rúgott ki az utcára minisztériumból. Ez ám az eredmény!): pedagógusbéremelés, önkormányzatok adósságának átvállalása, rezsicsökkentés. A balliberálisok ilyenkor „populizmust” kiáltanak, na nehogy már „a zemberek” érdekét nézzük a DSF Suez gázszolgáltató helyett!

Magyarország forrásszegény ország, kezdetben én is kételkedtem, hogy a kormánynak sikerül jóléti intézkedéseket tennie (a putyinizmus legitimitását az életszínvonal emelkedése adta Oroszországban), de szerencsére találtak megoldásokat. Olaj és gáz ugyan nem sok van Magyarországon, de a rablógazdálkodást folytató szolgáltatók megrugálázásával sikerült előrelépni. És hát az se feledjük, amíg forint van, addig a kormány manőverezési lehetőségei is nagyok. Ha euró lenne Magyarországon, az sok tekintetben a gazdasági függetlenség végét is jelentené (forintot ugyanis kis túlzással bármennyit lehet nyomtatni, ebből a forintból pedig elitet lehet építeni, kivásárolni a külföldi tulajdonosokat, új bankokat létrehozni stb.).

Az oroszok persze nem felejtették el Orbán ruszofób kirohanásait. Orbán és Putyin eddig találkozott már párszor, de – figyelve az orosz beszámolókat – ez nem jelentett áttörést, érezhető volt egyfajta feszültség, bizalmatlanság. Talán most tört meg a jég…

A tanítvány megtért Mesteréhez.

(https://nepibaloldal.blog.hu/2014/01/15/a_mester_es_tanitvanya_putyin_es_orban)

(64) Hozzászólás

 1. I am sorting out relevant information about gate io recently, and I saw your article, and your creative ideas are of great help to me. However, I have doubts about some creative issues, can you answer them for me? I will continue to pay attention to your reply. Thanks.

 2. Thank you very much for sharing, I learned a lot from your article. Very cool. Thanks. nimabi

 3. MichaeladErs says:

  how to get generic clomid price: can i get cheap clomid no prescription – cost cheap clomid without insurance

 4. MichaelSax says:

  cost of cheap clomid without a prescription where to buy cheap clomid prices – can you get generic clomid online

 5. Danielnic says:

  http://amoxil.icu/# amoxicillin 500 mg tablets

 6. Michaelpaunc says:

  http://amoxil.icu/# amoxicillin from canada

 7. TimothyBox says:

  buying prednisone from canada: 54 prednisone – prednisone pill 20 mg

 8. AntonioWeirm says:
 9. BruceDag says:

  cytotec buy online usa: Cytotec 200mcg price – cytotec buy online usa

 10. Davidnow says:

  buy lisinopril mexico: lisinopril best price – price of zestril 30 mg

 11. Bobbypek says:

  http://zithromaxbestprice.icu/# zithromax 250 price

 12. Davidnow says:

  tamoxifen postmenopausal: alternatives to tamoxifen – does tamoxifen cause menopause

 13. BrandonMem says:

  tamoxifen chemo where to buy nolvadex nolvadex for sale amazon

 14. Jameswah says:
 15. Stevenlem says:

  buy cytotec over the counter: buy cytotec pills online cheap – cytotec pills buy online

 16. Bobbypek says:
 17. Davidnow says:

  prinivil 25 mg: lisinopril 10 mg best price – lisinopril 10 mg tabs

 18. BruceDag says:

  zithromax prescription in canada: zithromax pill – can i buy zithromax over the counter

 19. Bobbypek says:

  https://lisinoprilbestprice.store/# lisinopril average cost

 20. Davidnow says:

  buy doxycycline without prescription uk: doxycycline 100 mg – where to purchase doxycycline

 21. Jameswah says:

  http://lisinoprilbestprice.store/# lisinopril 40 mg generic

 22. BrandonMem says:

  buy zestril lisinopril online prescription lisinopril 60 mg daily

 23. Davidnow says:

  nolvadex pills: tamoxifen bone pain – low dose tamoxifen

 24. Bobbypek says:
 25. Stevenlem says:

  cytotec buy online usa: buy cytotec online fast delivery – buy misoprostol over the counter

 26. BruceDag says:

  lisinopril 80mg: prinivil price – prescription drug prices lisinopril

 27. Davidnow says:

  how to get zithromax over the counter: buy azithromycin zithromax – zithromax online usa

 28. Bobbypek says:

  https://lisinoprilbestprice.store/# buy lisinopril 10 mg uk

 29. BrandonMem says:

  doxycycline order online doxycycline hydrochloride 100mg 100mg doxycycline

 30. Petergot says:

  buy zithromax online fast shipping where can i get zithromax over the counter or where can i get zithromax over the counter
  https://cse.google.bi/url?q=https://zithromaxbestprice.icu zithromax cost uk
  zithromax prescription zithromax 500mg over the counter and zithromax online usa where can i buy zithromax medicine

 31. Jameswah says:

  http://nolvadex.fun/# tamoxifen breast cancer

 32. Davidnow says:

  Cytotec 200mcg price: Cytotec 200mcg price – п»їcytotec pills online

 33. Bobbypek says:
 34. Davidnow says:

  buy misoprostol over the counter: cytotec online – purchase cytotec

 35. Henrydonse says:

  mexico drug stores pharmacies best online pharmacies in mexico best online pharmacies in mexico mexicopharm.com

 36. Marconef says:

  ed drugs online from canada: Canada pharmacy online – my canadian pharmacy canadapharm.life

 37. Ericktob says:

  https://indiapharm.llc/# top 10 pharmacies in india indiapharm.llc

 38. Marconef says:

  Online medicine home delivery: India pharmacy of the world – indian pharmacy indiapharm.llc

 39. DavidFab says:

  india pharmacy mail order: India Post sending medicines to USA – Online medicine home delivery indiapharm.llc

 40. AndrewFer says:

  buying from online mexican pharmacy: Mexico pharmacy online – mexican mail order pharmacies mexicopharm.com

 41. Matthewlom says:

  http://canadapharm.life/# canadianpharmacymeds canadapharm.life

 42. Marconef says:

  mexican online pharmacies prescription drugs: mexican pharmacy – mexican drugstore online mexicopharm.com

 43. Henrydonse says:

  best online canadian pharmacy Canadian pharmacy best prices canadian mail order pharmacy canadapharm.life

 44. Ericktob says:

  http://canadapharm.life/# canadian drug canadapharm.life

 45. Marconef says:

  medicine in mexico pharmacies: Best pharmacy in Mexico – mexico drug stores pharmacies mexicopharm.com

 46. AndrewFer says:

  reputable mexican pharmacies online: Mexico pharmacy online – reputable mexican pharmacies online mexicopharm.com

 47. Ericktob says:

  https://canadapharm.life/# reputable canadian pharmacy canadapharm.life

 48. DavidFab says:

  pet meds without vet prescription canada: best canadian online pharmacy – certified canadian international pharmacy canadapharm.life

 49. Marconef says:

  mexican pharmaceuticals online: Best pharmacy in Mexico – pharmacies in mexico that ship to usa mexicopharm.com

 50. Matthewlom says:

  https://mexicopharm.com/# best online pharmacies in mexico mexicopharm.com

 51. Ericktob says:

  http://indiapharm.llc/# reputable indian pharmacies indiapharm.llc

 52. Marconef says:

  Online medicine order: Medicines from India to USA online – india pharmacy mail order indiapharm.llc

 53. Henrydonse says:

  purple pharmacy mexico price list Mexico pharmacy online mexican mail order pharmacies mexicopharm.com

 54. AndrewFer says:

  mexico pharmacies prescription drugs: Medicines Mexico – mexican pharmaceuticals online mexicopharm.com

 55. Marconef says:

  northern pharmacy canada: Canada pharmacy online – reputable canadian pharmacy canadapharm.life

 56. Ericktob says:

  http://indiapharm.llc/# top 10 pharmacies in india indiapharm.llc

 57. DavidFab says:

  precription drugs from canada: Canada Drugs Direct – canadian drug canadapharm.life

 58. Marconef says:

  top online pharmacy india: Medicines from India to USA online – reputable indian pharmacies indiapharm.llc

 59. HarveyCom says:

  top 10 online pharmacy in india top 10 pharmacies in india or Online medicine home delivery
  http://www.intrahealthgroup.com/?URL=https://indiapharm.llc Online medicine order
  online pharmacy india indian pharmacy and buy prescription drugs from india reputable indian online pharmacy

 60. RobertBlelf says:

  buy drugs from canada canada ed drugs or canada online pharmacy
  https://clients1.google.ae/url?q=http://canadapharm.life canadian drug prices
  canadian drug pharmacy canadian drug prices and vipps canadian pharmacy ordering drugs from canada

 61. Michaelfem says:

  medication from mexico pharmacy mexican pharmaceuticals online or mexico drug stores pharmacies
  https://www.thetileryatp.com/?URL=https://mexicopharm.com mexico drug stores pharmacies
  purple pharmacy mexico price list buying prescription drugs in mexico and mexican border pharmacies shipping to usa best online pharmacies in mexico

 62. Ericktob says:

  http://indiapharm.llc/# pharmacy website india indiapharm.llc

 63. Matthewlom says:

  https://indiapharm.llc/# online shopping pharmacy india indiapharm.llc

 64. Marconef says:

  the canadian drugstore: Canada pharmacy online – certified canadian pharmacy canadapharm.life

Hozzászólások küldése lezárva