Amerika, tudomány

Progresszív út a freudizmustól az aszexualitásig

Mintegy száz éve, a 20. század elején Sigmund Freud és tanítása volt a progresszív értelmiség egyik bálványa. Mint Jászi Oszkár írta a Magyarország kálváriájában, az 1910-es években a budapesti értelmiség számára Marx és Freud tanításai alkották a világmegváltó új eszmék alapjait. Magyarországon a Galilei Kör biztosított publicitást a freudizmusnak, de például Trockij is meghatározott szimpátiával viszonyult a nagy bécsi pszichológus tanai iránt.

Eltekintve a szűkebb, szakmai vonatkozásoktól, a freudizmus, mint társadalmi elv lényege abban van, hogy feltételezi, az ember alapvetően szexuális lény. Az emberi cselekedetek mögöttes mozgatórugója a szex. A hatalom, pénz, tekintély – mindezek a törekvések civilizált formában kanalizálják a társadalmi hierarchia alakulását, amelynek funkciója végső soron a szexhez való hozzáférés „elosztása”(aki gazdag, híres, tekintélyes, több esélye van szexhez jutni).

A 20. század elejének progresszív körei a freudizmusban a szabadság megnyilvánulását is látták. A szabad szex eszméje egyrészt jól szembeállítható volt a 19. századi „viktoriánus prüdériával”, a nevetséges, korlátolt, képmutató múlt meghaladását hirdette; de az individuális szabadság kiterjesztését is (felszabadulást a kötöttségek alól); és persze a nemek közötti egyenlőséget, a nők egyenjogúságát – hiszen a nők ugyanolyan szexuális lények, mint a férfiak (a 20. század elején Magyarországon a progresszívokhoz kötődő Erdős Renée írónő vallott korábban szokatlanul nyílt módon a női szexualitásról).

A szabad szex gondolata és gyakorlata az 1917-es forradalom utáni Oroszországban vált elterjedtté. Alekszandra Kollontaj („A szex annyi mint meginni egy pohár vizet.”) szexizmusa és feminizmusa, a tömeges nudizmust meghonosító Le a szégyennel! (Dolog sztyd!) társaság, az ős-Komszomol nyílt szexualitása (a fiatal komszomolista lányok arra nevelése, hogy a szex csak egy fizikai szükséglet, amelyet ki kell elégíteni), az 1917 utáni években dokumentált szexorgiák jelzik ezt a nem túl hosszú ideig tartó korszakot. Már az 1920-as években lenyesik a „vadhajtásokat”, a kaukázusi Sztálin nevével jelzett (konzervatív) korszakban pedig a prüdéria válik uralkodóvá, lényegében egészen a szovjet korszak végéig. Ezek voltak azok az évtizedek, amikor balettelőadásokat tiltottak le a rövid szoknya és a testre feszülő ruha miatt; éberen őrködtek, hogy a tévétornában ugráló lányok viselete ne legyen kihívó; a szovjet nyilvánosságban az erotika nem jelenhetett meg. E korszak szállóigéje, „A Szovjetunióban nincs szex.”  És tényleg nem is volt (hacsak a párzást nem tekintjük annak): a szovjet emberek megdöbbentő szexuális tudatlanságát számos korabeli anyag (és borzasztóan sok abortusz) jelzi (egy, az 1960-as években Moszkvában végzett kutatás szerint a megkérdezettek többségének fogalma sem volt a korszerű fogamzásgátló módszerekről, és azt sem tudták, mi az az óvszer).

A hidegháború korában a hivatalos szovjet prüdériával szemben a nyugati szabadság egyik eleme volt az erotika. A háború utáni baby boom nemzedék az 1960-as években vált felnőtté. Az 1960-as évek a szexuális forradalom kora. A hormonoktól duzzadó fiatal nyugati társadalmak a szeretkezz, ne háborúzz! energiájával fordultak szembe világháborúkat kirobbantó szüleikkel és nagyszüleikkel. A modern fogamzásgátló szerek a nők számára is lehetővé tették a kötöttségek nélküli promiszkuitást. A nyugati populáris kultúra 1960-as években született alkotásaiban túláradó szexualitást láthatunk: legyenek azok az erotikától csöpögő (főleg korai) James Bond filmek; a valami egészen vad orgiákat idéző zenei fesztiválok; a népszerűvé váló nudista mozgalmak; a miniszoknya; a pornó stb. A nyugati szabadságnak ez a szele a keleti blokkot is megsuhintotta, legkevésbé a Szovjetuniót (az 1980-as években Magyarországon népszerű meztelen nős zsebnaptárak, a műhelyek, melós öltözők falaira kiaggasztott meztelen nős képek ezt a szabadságot idézték, hasonló dolgok elképzelhetetlenek lettek volna a társadalmat szigorú kontroll alatt tartó Szovjetunióban), ahol a mai napig számon tartott fontos esemény volt, hogy az 1972-es Csendesek a hajnalok c. csodálatos filmben pár kocka erejéig szaunában fürdő nőket mutattak.

Az 1970-es években a nyugati társadalmakban lassú neokonzervatív fordulat zajlott, az 1980-tól kezdődő AIDS-pánik pedig lefagyasztotta a szexuális forradalmat. Mégis, az erotika, a szexualitás a nyugati szabadság egyik attribútuma maradt. A szexuális szabadság és jogegyenlőség idővel kiterjesztődött a homoszexuálisokra is. Amerikában az 1950-es években a mccarthyzmus idején a homoszexuálisokra és más „deviánsokra” még úgy tekintettek, mint a kommunisták (oroszok) ügynökeire, akiknek az a céljuk, hogy fellazítsák az amerikai erkölcsöket. A homoszexuális kapcsolatok büntethetőségét tiltó jogszabályokat főleg az 1970-es, 1980-as években törölték az Államokban, de Arizonában 2001-ben, Arkansas államban csak 2002-ben.

Oroszországban a Szovjetunió összeomlása után törölték el a homoszexuális kapcsolatokat büntető jogszabályokat. Legálissá vált az erotika, a pornó, megjelentek az első szexboltok, de szexuális forradalom még nem következett be az 1990-es években. Én többször is beszéltem még a 2000-es években a szovjet korszakban szocializálódott (fiatal)emberekkel, akik tapasztalataim szerint meglehetősen tartózkodóan, mondhatni prűden viszonyultak a szexhez. Az igazi szexuális forradalmat az a nemzedék hozza el, amely már a 2000-es években szocializálódott, és teljesen természetes dolognak tartja a szex különböző „extrém” formáit, a pornót, a (női) promiszkuitást. Az orosz szexuális forradalom eléggé kiterjedt, sokan tényleg az egyéni szabadság megélésének fogják fel a szabados szexualitást, a mai Oroszországban könnyen történnek ezek a dolgok (aminek tragikus mellékhatásai is vannak, Oroszország ma vezető helyen áll a HIV-fertőzések terjedése tekintetében). 2012 után konzervatív fordulat kezdődött Oroszországban, az ekkor indult kampány a homoszexualizmus ellen viszont csak új lendületett adott a heteroszexualizmusnak, mint a szex bevettnek tekintett, normális formájának. Ma éppen a konzervatívok, a „tradicionális értékek” védelmezői azok, akik, úgymond, a „szexisták”.

Éppen így van ez Magyarországon, de tőlünk nyugatra is. Emlékszem egy tévéműsorra még a 2000-es évek elejéről, ahol egy ismert jobboldali újságíró kárhoztatta a fiatalok szabados szexualitását, az „erkölcsök hanyatlását.” A műsor után egy „balos” kommentelő felháborodottan leírta a prűd újságírónak, ha hazamegy, mit fog csinálni a barátnőjével, mindenféle „perverzitásokkal” fűszerezve. Mára megfordult a világ, azt hiszem, ma a jobboldali újságíró venné védelmébe a kemény szexet, míg a balos kommentelő felháborodottan reagálna a heteroszexuális vágy megnyilvánulására.

Az 1990-es, de a 2000-es években is számomra úgy tűnt, a „minden férfi disznó, minden férfi gazember” feminizmus meghaladottá vált, és az új feminizmus a nemek közötti egyenlőséget a szabadság dimenziójában képzeli el. Tehát kiterjeszti és végérvényessé teszi a női szexuális szabadságot (promiszkuitást). Ezt üzenték a kor női lapjai is (a Cosmopolitan és társai) a Hogyan szeretkezz egyszerre három férfival? típusú címekkel. Még pár éve se tudtam volna elképzelni, hogy eljutunk odáig, miszerint a (hetero)szexuális vágy önmagában bűnös ösztönné válik.

Nemcsak a „zaklatási ügyek” jelzik ezt, de már egy ideje a „progresszív oldalon” mintha tudatos kampány folyna különösen a heteroszexualitás ellen. Miközben helyesen legalizálódott a homoszexualitás, különböző cikkekben és véleményrovatokban kriminalizálódik a férfiak nők iránti vágya (és most nem a tényleg bűncselekmény hatalmi visszaélésekre gondolok). Immáron zaklatásnak minősülhet az is, ha egy férfi megérinti egy nő térdét, de talán az is, ha felkéri táncolni a diszkóban, vagy megdicséri hogy milyen szép teste van. A férfi nő iránti közeledése könnyen minősülhet zaklatásnak, de ha egy férfi közelít szexuális vággyal egy másik férfihez, és utóbbi elutasítja őt, ugyanolyan könnyen rásüthetik a homofób jelzőt. Az új feminizmus jegyében eltűnnek a korábban „nőiesnek” vélt alakok, a hollywoodi filmek új nőideáljai a markáns arcú, aszexuális gyilkológépek (lásd a két legutóbbi Csillagok háborúja alkotást. A birodalom visszavág ebből a szemszögből nézve ma már egy agresszív szexista filmnek minősül). „Szexistának” minősülnek az erotikusabb tartalmú reklámok. Az index.hu népszerű Velvet rovatából egyszercsak eltűnt a Szex, a valóságos műfajt teremtő, a portálnak szinte arcot adó „villantásos” cikkekről már nem is beszélve. Hallom, hogy Franciaországban büntethetővé tennék, ha valaki az utcán nők után fütyül… Ez a világ már kezdi a brezsnyevi Szovjetunió prüdériáját idézni.

A kérdés jelentősége nagy. Egyetértve Andrej Golovnyovval, minden társadalomban a szexhez, a rokonsághoz és a hatalomhoz való viszony határozza meg adott közösség „architektúráját.” Abból, hogy hogyan viszonyulnak egy közösségben a szexhez, a rokonsághoz és a hatalomhoz, kifejthető adott társadalom berendezkedése. A szexualitáshoz való viszony minden közösségben fundamentális jelentőségű.

Hát így jutott el a progresszív oldal a freudizmustól és a szexuális szabadságtól az aszexualitásig. Száz éve, ötven éve a szex a szabadság megnyilvánulása volt, ma ez csak a homoszexuális kapcsolatokat illeti meg, miközben a heteroszexualitás lassan kriminalizálódik.

Persze a világ változik, lesznek még idők, amikor a jövő kutatói éppen úgy csodálkozva, értetlenkedve, fejcsóválva fogják nézni ezt a korszakot, mint ahogy ma tekintünk a korai szovjet évekre vagy a homofób/ruszofób amerikai mccarthyzmus tébolyára.

(63) Hozzászólás

 1. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://www.binance.com/ka-GE/register?ref=V3MG69RO

 2. I don’t think the title of your enticle matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the enticle. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

 3. Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you. https://accounts.binance.com/en/register-person?ref=P9L9FQKY

 4. Rastreador de celular – Aplicativo de rastreamento oculto que registra localização, SMS, áudio de chamadas, WhatsApp, Facebook, foto, câmera, atividade de internet. Melhor para controle dos pais e monitoramento de funcionários. Rastrear Telefone Celular Grátis – Programa de Monitoramento Online.

 5. Ismaelimpab says:

  Cialis 10 Mg Precio Farmacia EspaГ±a
  Cialis 5 mg prezzo prezzo cialis 5 mg originale in farmacia cialis 5 mg prezzo

 6. GichardFek says:

  Comprar Cialis Generico Contrareembolso 24 Horas
  Cialis 5 mg prezzo cialis prezzo tadalafil 5 mg prezzo

 7. LewisFiedo says:
 8. LewisFiedo says:

  регистрация gama casino
  официальный сайт Gama Casino

 9. Timsothyclink says:

  Здесь купить диплом о среднем образовании можно онлайн. Всегда доступны любые документы о среднем специальном и высшем образовании.

 10. Fine data Regards

  купить диплом цена
  ###GOOGLE###

 11. Fobertzep says:

  Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!
  21 dukes site

 12. ShaneMaync says:

  Hi it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis, this site is in fact pleasant and the visitors are actually sharing good thoughts.
  32red casino sister sites

 13. ShaneMaync says:

  Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!
  32red online casino cashback

 14. Earnestsnoge says:

  Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Cheers
  best paying online casinos uk

 15. OLaneMaync says:

  Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!
  best live casinos uk Reddit

 16. LhaneMaync says:

  Hi there to all, the contents existing at this web page are really amazing for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.
  bc game casino bonus code

 17. Timsothyclink says:

  For latest information you have to visit web and on internet I found this web page as a best web site for latest updates.
  new sports betting sites australia

 18. Dichaelshumb says:

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.
  bitcoin casino Ireland online

 19. LewisFiedo says:

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.
  bitcoin casino slots

 20. SOLaneMaync says:

  Zircon Used Equipment LLC, Testimonials at Zircon Used Equipment LLC
  we have over eight years of expertise, dedicated to delivering unmatched services. Our pride lies in curating an expansive inventory that includes premium machinery like loaders, excavators, earth movers, lift trucks, and more, guaranteeing a diverse selection to cater to various preferences and budgets.
  Setting us apart is our steadfast dedication to exceptional services and nurturing long-lasting partnerships. Beyond selling equipment, we go the extra mile by offering efficient delivery services, utilizing our proprietary resources for fast and reliable transportation of heavy machinery. This allows us to provide competitive delivery pricing, augmenting the overall value we bring to the table.
  The primary objective is to provide a comprehensive range of high-quality services, establishing ourselves as the reliable partner for our clients. With a focus on surpassing expectations and fostering enduring relationships, we aim to be the go-to choice for all heavy equipment needs.
  At Zircon Used Equipment LLC Zircon Used Equipment https://orangetractosrtalks.com/heavy-equipment/zircon-used-equipment-in-florida-ocala.html LLC Client Testimonies, we seamlessly combine industry knowledge, reliable equipment, and outstanding customer support to meet the diverse requirements of our clients. Get in touch with us today to witness firsthand our commitment to quality and professionalism.
  We have garnered an wide-ranging collection of favorable reviews from our satisfied clientele, reinforcing our position as a reliable player in the heavy construction equipment industry. This is just a small part. You can find more on the wide realms of the internet.

 21. EarnestTwero says:

  Zircon Used Equipment LLC Leading the way in the heavy construction equipment sector, Zircon Used Equipment LLC Testimonials from Clients
  we have over eight years of expertise, dedicated to delivering unmatched solutions. We take pride in curating an expansive inventory that includes top-notch machinery like loaders, excavators, earth movers, lift trucks, and more, ensuring a diverse selection to meet various preferences and budgets.
  What makes us stand out is our unwavering commitment to exceptional services and nurturing long-lasting partnerships. Beyond selling equipment, we go the extra mile by offering efficient transportation, utilizing our own resources for fast and reliable transportation of heavy machinery. This allows us to provide competitive delivery pricing, augmenting the overall value we bring to the table.
  The primary objective is to provide a comprehensive range of high-quality services, establishing ourselves as the reliable partner for our clients. With a focus on surpassing expectations and fostering enduring relationships, we aim to be the preferred solution for all heavy equipment needs.
  In Zircon Used Equipment LLC Zircon Used Equipment LLC Testimonials from Clients, we seamlessly combine industry knowledge, reliable equipment, and exceptional customer support to meet the diverse requirements of our clients. Get in touch with us today to experience firsthand our commitment to quality and professionalism.
  We have garnered an extensive collection of positive reviews from our satisfied clientele, reinforcing our position as a trustworthy player in the heavy construction equipment industry. This is just a small part. You can discover more on the wide realms of the internet.

 22. Fobertzep says:

  Zircon Used Equipment LLC Leading the way in the heavy construction equipment sector, Zircon Used Equipment LLC Feedback and Ratings
  boasting over 8 years of experience, committed to delivering unmatched solutions. Our pride lies in curating an expansive inventory that includes premium machinery like loaders, excavators, earth movers, forklifts, and more, guaranteeing a diverse selection to cater to various preferences and budgets.
  Setting us apart is our unwavering commitment to exceptional services and nurturing long-lasting partnerships. Beyond equipment sales, we go the extra mile by offering efficient delivery services, utilizing our own resources for fast and dependable transportation of heavy machinery. This allows us to provide competitive pricing for delivery, augmenting the overall value we bring to the table.
  Our main goal is to provide a comprehensive range of high-quality services, establishing ourselves as the reliable partner for our clients. With a focus on surpassing expectations and fostering enduring relationships, we aim to be the go-to choice for all heavy equipment needs.
  At Zircon Used Equipment LLC Zircon Used Equipment LLC Reviews, we seamlessly combine industry expertise, reliable equipment, and outstanding customer support to address the diverse requirements of our clients. Connect with us today to witness firsthand our commitment to excellence and dedication.
  Zircon Used Equipment LLC has https://heavyeguipmentforums.com/heavy-equipment/zircon-used-equipment-in-florida-ocala.html accumulated an wide-ranging collection of positive reviews from our satisfied clientele, affirming our standing as a trustworthy player in the heavy construction equipment industry. This is just a small part. You can find more on the wide realms of the internet.

 23. SLewisFiedo says:

  Zircon Used Equipment LLC Leading the way in the heavy construction equipment sector, Zircon Used Equipment LLC Satisfaction Stories
  boasting over eight years of experience, dedicated to delivering unmatched solutions. We take pride in curating an expansive inventory that includes premium machinery like loaders, diggers, earth movers, lift trucks, and more, ensuring a diverse selection to meet various preferences and budgets.
  What makes us stand out is our steadfast dedication to exceptional services and cultivating long-lasting partnerships. Beyond equipment sales, we go the extra mile by offering efficient transportation, utilizing our own resources for fast and reliable transportation of heavy machinery. This allows us to provide competitive pricing for delivery, enhancing the overall value we bring to the table.
  Our main goal is to provide a complete suite of high-quality services, establishing ourselves as the trusted partner for our clients. With a focus on surpassing expectations and building enduring relationships, we aim to be the go-to choice for all heavy equipment needs.
  In Zircon Used Equipment LLC Zircon Used Equipment https://angirating.com/companylist/us/ocala-florida/zircon-used-equipment-llc-reviews-1279908.html LLC Client Testimonies, we seamlessly blend industry knowledge, dependable equipment, and outstanding customer support to meet the diverse requirements of our clients. Get in touch with us today to witness firsthand our commitment to excellence and dedication.
  Zircon Used Equipment LLC has https://angirating.com/companylist/us/ocala-florida/zircon-used-equipment-llc-reviews-1279908.html accumulated an extensive collection of positive reviews from our happy clientele, affirming our standing as a reliable player in the heavy construction equipment industry. This is only a small part. You can discover more on the wide realms of the internet.

 24. Timsothyclink says:

  Zircon Used Equipment LLC, Customer Feedback for Zircon Used Equipment LLC
  boasting over eight years of expertise, dedicated to delivering unmatched services. Our pride lies in curating an expansive inventory that includes premium machinery like loaders, diggers, earth movers, forklifts, and more, guaranteeing a diverse selection to meet various preferences and budgets.
  What makes us stand out is our unwavering commitment to exceptional services and cultivating long-lasting partnerships. Beyond selling equipment, we go the extra mile by offering efficient delivery services, utilizing our own resources for fast and reliable transportation of heavy machinery. This allows us to provide competitive delivery pricing, enhancing the overall value we bring to the table.
  The primary objective is to provide a comprehensive range of high-quality services, establishing ourselves as the reliable partner for our clients. With a focus on surpassing expectations and building enduring relationships, we aim to be the go-to choice for all heavy equipment needs.
  In Zircon Used Equipment LLC Customer Feedback for Zircon Used Equipment LLC, we seamlessly blend industry knowledge, reliable equipment, and outstanding customer support to meet the diverse requirements of our clients. Get in touch with us today to experience firsthand our commitment to excellence and professionalism.
  Zircon Used Equipment LLC has https://snap21s.com/construction-equipment/zircon-used-equipment-llc/Reviews%20-%20ocala,%20fl%20-%20Snap21.html garnered an wide-ranging collection of positive reviews from our satisfied clientele, reinforcing our position as a trustworthy player in the heavy construction equipment industry. This is just a small part. You can discover more on the vast expanses of the internet.

 25. Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The entire look of your site is great, let alone the content!
  https://en.videochat.moscow/bbw

 26. Do you have a spam problem on this site; I also am a #blogger#, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to trade solutions with other folks, please shoot me an e-mail if interested.
  Welcome to the site: https://en.zazacams.com/small-tits

 27. Wow, fantastic #blogger# blog layout! How lengthy have you been running a blog for? you make running a blog glance easy. The whole look of your web site is fantastic, as smartly as the content!
  Welcome to the site:
  http://sf4obr.ru/forum/user/45923/
  http://www.hondacityclub.com/all_new/home.php?mod=space&uid=581409
  https://justpaste.it/e4jpk
  http://kungur.hldns.ru/forum/profile.php?action=show&member=3776
  http://sklad-parfum.ru/index.php?subaction=userinfo&user=ysyryxy

 28. Keep #blogger# this going please, great job!
  Welcome to the site: https://morshynkurort.net/wp-content/pgs/1xbet_promokod_na_segodnya_besplatno.html

 29. This post to be quite enlightening. Thank you for providing it.
  Welcome to the site: https://fondrgs.ru/wp-includes/pages/1xBet_Promokod_Pri_Registracii_New.html

 30. I found this article to be very informative. Thank you for sharing it.
  #Welcome #to the #site: https://pollenstreetsocial.com/art/melbet_promo_code_28.html

 31. Thank you for the dedication you put into researching this content.
  #Site: https://becs.org.uk/articles/1xbet_code_promo___bonus_sportif_vip.html

 32. I appreciate the dedication you put into sharing this content.
  #We are welcome: https://centroms.com.br/pag/1xbet_free_promo_code_sign_up_bonus.html

 33. Wow, awesome #blogger# weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog look easy. The overall glance of your website is great, let alone the content!
  Welcome My best site:
  http://kuzazhi.com/space-uid-149011.html
  http://velotrial.ru/367309
  https://meiying99.com/home.php?mod=space&uid=421576
  http://obruchalka-vrn.ru/index.php?subaction=userinfo&user=ivodak
  http://terra-bashkiria.ru/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=167993

 34. SOLaneMaync says:

  Useful article! I gained a lot of new information.
  На сайте http://e-diplom.biz можно приобрести документ о среднем специальном образовании в онлайн-режиме. Здесь представлен широкий ассортимент документов о среднем специальном и высшем образовании.

 35. SShaneMaync says:

  В нашей компании вы можете купить документы университета через наш интернет-ресурс http://vuzdiploma.ru/ по выгодной цене, принимаем любые способы оплаты.

 36. SOLaneMaync says:

  Менеджеры компании https://extern-diplom.com/ помогут вам быстро оформить заказ и https://extern-diplom.com/ без предоплаты и лишних хлопот.

 37. EarnestTwero says:

  Ищете возможность приобретения диплома бакалавра? Наши менеджеры помогут вам оформить заказ на сайте, чтобы https://diplom1.org/ с доставкой курьером. Мы работаем для вашего удобства!

 38. GichardFek says:

  Ищете надежное место, где можно купить диплом? Обратитесь к нам! Мы предоставляем услуги по оформлению различных образовательных документов. Посетите наш сайт, чтобы узнать, https://diplom1.org/ с доставкой курьером. Без предоплаты!

 39. LewisFiedo says:

  Новые казино

  Самые новые казино

 40. Stephenbub says:

  Gama Casino: Погрузитесь в мир азарта с Gama Casino и выигрывайте крупные призы!

 41. urveillez votre téléphone de n’importe où et voyez ce qui se passe sur le téléphone cible. Vous serez en mesure de surveiller et de stocker des journaux d’appels, des messages, des activités sociales, des images, des vidéos, WhatsApp et plus. Surveillance en temps réel des téléphones, aucune connaissance technique n’est requise, aucune racine n’est requise. https://www.mycellspy.com/fr/tutorials/

 42. EarnestTwero says:

  Precio Cialis 20 Mg 4 Comprimidos
  (Admin)
  Cialis 5 mg prezzo cialis prezzo cialis 5 mg prezzo

 43. EarnestTwero says:

  Cialis 5 Mg Es Suficiente
  (Admin)
  Cialis 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo

 44. JseraldFeemi says:

  Cialis 20 Mg Precio Farmacia Del Ahorro
  (Admin)
  Cialis 5 mg prezzo prezzo cialis 5 mg originale in farmacia tadalafil 5 mg prezzo

 45. SDichaelshumb says:

  QuГ© Es El Cialis
  (Moderator)
  Cialis 5 mg prezzo cialis prezzo tadalafil 5 mg prezzo

 46. Do you have a spam problem on this website; I also am a #blogger#, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to trade strategies with others, why not shoot me an e-mail if interested.
  #1Welcome to the my best #site:
  http://zarabotaem.bbmy.ru/viewtopic.php?id=3164#p5057
  http://bajajrussia.club/viewtopic.php?f=33&t=81274
  https://clubfiat.ru/forum/index.php?showtopic=14111
  http://forumklimovsk.0pk.me/viewtopic.php?id=12267#p34933
  http://zxz.listbb.ru/viewtopic.php?f=7&t=1070

 47. SLewisFiedo says:

  Cialis 20 Mg Original Precio
  In my opinion it is obvious. I recommend to look for the answer to your question in google.com
  Cialis 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo

 48. Stephenbub says:

  Tadalafil 5 Mg
  I join told all above. Let’s discuss this question.
  Cialis 5 mg prezzo prezzo cialis 5 mg originale in farmacia cialis 5 mg prezzo

 49. Stephenbub says:

  What’s up, after reading this amazing post i am as well delighted to share my familiarity here with mates.
  sverige automat casino

 50. At this time it seems like Movable Type is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?
  https://secure.squirtingvirgin.com/track/MzAxODgyLjUuMjguMjguMC4wLjAuMC4w

 51. GichardFek says:

  Marvelous, what a webpage it is! This web site gives helpful information to us, keep it up.
  Best USDT casino reddits?

 52. 💫 Wow, this blog is like a rocket blasting off into the galaxy of wonder! 🎢 The thrilling content here is a thrilling for the mind, sparking excitement at every turn. 🎢 Whether it’s inspiration, this blog is a source of inspiring insights! #AdventureAwaits Dive into this exciting adventure of knowledge and let your mind roam! 🚀 Don’t just read, immerse yourself in the excitement! #BeyondTheOrdinary 🚀 will thank you for this thrilling joyride through the worlds of awe! 🚀

 53. LewisFiedo says:

  Hi there, this weekend is nice for me, because this occasion i am reading this fantastic educational piece of writing here at my home.
  https://tinyurl.com/SquirtCamweb

 54. Dichaelshumb says:

  What’s up, for all time i used to check blog posts here early in the morning, as i enjoy to find out more and more.
  casinos no kyc withdrawal

 55. ShaneMaync says:

  Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new posts.
  low deposit casino sites

 56. Ismaelimpab says:

  Aviator Spribe казино играть
  It was and with me. We can communicate on this theme. Here or in PM.
  Добро пожаловать в захватывающий мир авиаторов! Aviator – это увлекательная игра, которая позволит вам окунуться в атмосферу боевых действий на небе. Необычные графика и захватывающий сюжет сделают ваше путешествие по воздуху неповторимым.

  Попробуйте свою удачу в игре Aviator Spribe играть бесплатно и станьте победителем азарта!
  Aviator игра позволит вам почувствовать себя настоящим пилотом. Вам предстоит совершить невероятные маневры, выполнять сложные задания и сражаться с противниками. Улучшайте свой самолет, чтобы быть готовым к любым ситуациям и становиться настоящим мастером.
  Основные особенности Aviator краш игры:
  1. Реалистичная графика и физика – благодаря передовой графике и реалистичной физике вы почувствуете себя настоящим пилотом.
  2. Разнообразные режимы игры и миссии – в Aviator краш игре вы сможете выбрать различные режимы игры, такие как гонки, симулятор полетов и захватывающие воздушные бои. Кроме того, каждая миссия будет предлагать свои собственные вызовы и задачи.
  3. Улучшение и модернизация самолетов – в игре доступны различные модели самолетов, которые можно покупать и улучшать. Вы сможете устанавливать новое оборудование, улучшать двигательность и мощность своего самолета, а также выбирать различные варианты окраски и декорации.
  Aviator краш игра – это возможность испытать себя в роли авиатора и преодолеть все сложности и опасности воздушного пространства. Почувствуйте настоящую свободу и адреналин в Aviator краш игре онлайн!
  Играйте в «Авиатор» в онлайн-казино Pin-Up
  Aviator краш игра онлайн предлагает увлекательную и захватывающую игровую атмосферу, где вы становитесь настоящим авиатором и сражаетесь с самыми опасными искусственными интеллектами.
  В этой игре вы должны показать свое мастерство и смекалку, чтобы преодолеть сложности многочисленных локаций и уровней. Вам предстоит собирать бонусы, уклоняться от препятствий и сражаться с врагами, используя свои навыки пилотирования и стрельбы.
  Каждый уровень игры Aviator краш имеет свою уникальную атмосферу и задачи. Будьте готовы к неожиданностям, так как вас ждут захватывающие повороты сюжета и сложные испытания. Найдите все пути к победе и станьте настоящим героем авиатором!
  Авиатор игра является прекрасным способом провести время и испытать настоящий адреналиновый разряд. Готовы ли вы стать лучшим авиатором? Не упустите свой шанс и начните играть в Aviator краш прямо сейчас!
  Aviator – играй, сражайся, побеждай!
  Aviator Pin Up (Авиатор Пин Ап ) – игра на деньги онлайн Казахстан
  Aviator игра предлагает увлекательное и захватывающее разнообразие врагов и уровней, которые не оставят равнодушными даже самых требовательных геймеров.
  Враги в Aviator краш игре онлайн представлены в самых разных формах и размерах. Здесь вы встретите группы из маленьких и быстрых врагов, а также огромных боссов с мощным вооружением. Разнообразие врагов позволяет игрокам использовать разные тактики и стратегии для победы.
  Кроме того, Aviator игра предлагает разнообразие уровней сложности. Выберите легкий уровень, чтобы насладиться игровым процессом, или вызовите себе настоящий вызов, выбрав экспертный уровень. Независимо от выбранного уровня сложности, вы получите максимум удовольствия от игры и окунетесь в захватывающий мир авиаторов.
  Играйте в Aviator и наслаждайтесь разнообразием врагов и уровней, которые позволят вам почувствовать себя настоящим авиатором.

 57. Ismaelimpab says:

  Hi! I understand this is sort of off-topic however I needed to ask. Does running a well-established website such as yours take a massive amount work? I am brand new to operating a blog however I do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!
  real money plinko

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük