tudomány

Borisz Akunyin: Leviathán

„A szabadság megszerzésének édes íze is megvan abban,

Amikor elvesztesz mindent, ami kedves volt neked.”

Borisz Akunyin Fandorin-sorozatának harmadik darabja az 1998-ban megjelent Leviathán. A történet 1878-ban játszódik, miután Fandorinnak köszönhetően az oroszok megnyerték a Törökország elleni háborút, és majdnem Konstantinápolyt is elfoglalták. A Leviathánnak azonban nincs semmilyen orosz vonatkozása Fandorin személyén kívül.

A hőstett után Fandorin magyar köntöst viselve Bristolban a nyugati technika csodájára, a Leviathán nevű hajóra száll, hogy új állomáshelyére, Japán szigetére utazzon. Mint egy klasszikus Agatha Christie-krimiben, ebben is zárt, izolált térben, tehát a hajón kell kinyomozni, hogy ki a gyilkos, mégha maga a bűneset nem is a hajón történt, hanem Párizsban. Lehet, hogy éppen azért, mert a regény túlságosan szolgai módon akarja utánozni a klasszikus detektívtörténetek sémáit (izolált helyszín, mindenki gyanús, egzotikus táj, titokzatos Kelet, kincs, és még egy franciás nevű felügyelő is van), nem éppen ez a legjobb könyv a Fandorin-sorozatban.

A titokzatos párizsi bűneset utáni nyomozás sekélyes, kiszámítható módon a hajón bekövetkezik néhány újabb  gyilkosság, és sajnos a történet elbeszélése nem mentes logikai ellentmondástól sem.

A megjelenő alakok eléggé sztereotip ábrázolások. Az európaiak rasszisták, lenézők. A franciák, britek gyarmati politikája embertelen. A Szuezi-csatorna, miközben a progresszió, a technikai haladás diadala, Egyiptom kifosztását jelenti, megvalósítása során sok ezer helyi munkás vesztette életét (lám, nemcsak Szentpétervár épült csontokra!). A felvilágosult nyugati nők feministák. A japán szereplő, Gintaro Aono fejezete kimondottan szórakoztató, arról, hogy egy japán számára milyen kultúrsokkot jelent a „vöröshajú barbárok” életvitele (fürdés a kádban folyóvíz helyett; orrot fújni a zsebkendőbe, amit aztán visszatesznek a zsebükbe stb.).

Önök, japánok, úgy tudom, vörös majmoknak tartanak minket? – kérdezte barátságtalanul Gauche. – Úgy tudom így nevezik az európaiakat? Mi vagyunk a szőrös barbárok, igaz? Önök meg a ravaszok, a kifinomultak, a magaskultúrájúak, a fehér emberek a nyomukba sem érnek! – A felügyelő összehúzta a nyakát és egy nagy füstfelhőt eresztett ki magából. – Végezni tíz majommal – semmiség, nem számít önöknél bűnnek.”

Érdekes az a mára népszerűvé vált írói módszer, miszerint minden fejezet más és más szereplő nézőpontjából íródott.

Nagy szerepet kapnak a regényben a 19. századi ipari-tudományos forradalom eredményei. Maga a Leviathán hajó, a Szuezi-csatorna, az ujjlenyomat-olvasás, az írógép. A könyvet olvasva az az érzésünk támadhat, hogy Akunyin számára a 19. század végi technikai progressziót ábrázoló jelenetek leírása jelentett igazán örömet, amikor bemutathatta ezen izgalmas korszak tárgyi világát, mentalitását, míg a krimi rész elég gyengére és erőltetettre sikeredett. Összességében, a Leviathán könnyen felejtős könyv, ennél már olvastunk sokkal jobbat is Akunyintól.

Az európaiak – felülmúlhatatlan mesterek abban a tudásban, hogy hogyan csináljanak dolgokat. Mi, ázsiaiak, bölcsek vagyunk, mert tisztában vagyunk vele, mi okból tesszük, amit teszünk. A szőrösök számára a mozgás fontosabb, mint a végső cél, mi viszont nem vesszük le a tekintetünket az útmutató csillagról, éppen ezért néha nem nézünk ki oldalra, amikor ez szükséges lenne. Hát ezért van az, hogy a fehérek mindig győznek a kisebb összecsapásokban, a sárga faj viszont megőrzi végtelen nyugalmát, tudván tudva, hogy ez csak jelentéktelen hiúság, mely figyelmet sem érdemel. A fő dologban, ami egyedül lényeges, úgyis mi győzünk.” (Gintaro Aono)

(10) Hozzászólás

  1. There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made

  2. Good post! We will be linking to this particularly great post on our site. Keep up the great writing

  3. Regarding this subject, there is undoubtedly a great lot that is still unknown. The points that you present are both well-reasoned and convincing. We are quite grateful that you shared the content with us; each of the quotations was outstanding. Never stop sharing, and never stop being an inspiration to other people.

  4. Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

  5. I do not even understand how I ended up here, but I assumed this publish used to be great

  6. yandanxvurulmus.GfVNmO5eKYCM

  7. xyandanxvurulmus.z3cq3ERFVckt

  8. xbunedirloooo.OG8UNtuhQOTz

  9. ethnicities xyandanxvurulmus.SCmZPydlnL76

  10. Hi my loved one I wish to say that this post is amazing nice written and include approximately all vital infos Id like to peer more posts like this

Hozzászólások küldése lezárva