Magyarország

Magyarország – 2012 április

2012 áprilisában szakított az Orbán-kormánnyal Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár, aki szerint a kormány „hűbérbirtokrendszert” épít, a pályázatok elbírálása pedig politikai szempontok szerint történik. A kormány a Fejér megyei tapasztalatok alapján nem a gazdálkodó családoknak kíván földet juttatni, hanem a nagy latifundiumoknak.

Fejér megyében a kedvezményes földbérlet csaknem felét, negyven százalékát a Csákvári Állami Gazdaságot privatizáló érdekkör szerezte meg, negyedét Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, további 12 %-ot két másik oligarcha.


Tovább dübörög a bundabotrány. 2012 áprilisában a magyar bundabotrányt felgöngyölítő Vajda György újságíró adott interjút a pozsonyi Új Szónak. Ebben elmondta, hogy 2004-ben vette föl vele a kapcsolatot bizonyos Karesz a Vajdaságból, aki elmondta, hogy 2001 óta tömegesen manipulálták a magyar bajnoki és kupameccseket. Karesz nemcsak korábbi meccsekre mutatott rá, de elárulta jövőbeni meccsek eredményeit is, és pontosan minden úgy történt, ahogy mondta – állítja Vajda. Vajda szerint a „balkáni futballmaffia” egyik leágazása a magyar, és olyan emberek is benne vannak, akikről ezt nem is gondolnánk. A maffiának egész Európára kiterjedő hálózata van, és Magyarországon is szinte minden csapatban vannak beépített embereik. A balkáni hálózat mellett van egy másik, ázsiai vonal is. Karesz az interjúban nevüket nem említve, de arra utal, hogy Sebők Vilmos védő és Egervári Sándor edző is legalább tudhattak a bundázásokról. Érdekesek ezzel a szemmel nézve a korabeli védelmi hibák.

Kapitális magyar védelmi hibák után meglepetésre Grúzia – Magyarország 3 – 1 (2001)

És igen, válogatott meccseket is elcsaltak, például a 2002-ben Pécsen játszott magyar-horvátot.

Volt olyan válogatott középpályás – ma is ismert közéleti személyiség –, aki hetente felhívta Kareszt, és arra kérte, hogy a bűnszervezet bundázza meg a soron következő meccsüket. Egy válogatott hátvéd pedig Karesz állítása szerint a bűnszervezetnek tett szolgálataiért kapott ciprusi szerződést, jutalomként.” – mondja Vajda. Vajda állítása szerint elmondta a hallottakat az MLSZ akkori vezetőinek is, akik azonban valamiért nem mutattak érdeklődést a téma iránt…

Skrabski Fruzsina és Novák Tamás csak pár részt megélt dokumentumfilmsorozata, a Becsengetünk és elfutunk két epizódja is foglalkozott a bundabotránnyal. Ennek is a főszereplője Vajda György. Persze az illetékes személyek (MLSZ, edzők, játékosok) nem tudnak semmiről, még csak nem is hallottak ilyesmiről. A műsorra rányomja a bélyegét Kutasi Róbert halála (öngyilkossága – 2012. március 1.). A riportban nyilatkozott a vajdasági Karesz is. A nevek persze kisípolva. A film egyik fő tanulsága, hogy ha az ember ezzel a témával kezd el foglalkozni, mindenhol falakba ütközik. Ha valakinek a neve elhangzik, azonnal indulnak a perek.

A második rész, A kockás füzet titka „Karesz” házi könyvelésére, a „kockás füzetre” koncentrál, és a nemzetközi összefüggésekre is rávilágít, tehát hogy a bunda nemcsak a magyar sajátosság, de egészen a vébékig felér. Kiderült, hogy a legendás „kockás füzetet” látta az MLSZ vezetősége és a rendőrség is, de nem foglalkoztak vele.

Megszólalt Benkő Gábor újságíró is, aki könyvet írt a futballmaffiáról (Futballgyilkosok), és megerősíti Karesz szavait. Novák Tamáson látszik a megdöbbenés, és hogy nagyon is hihetőnek tartja a történeteket. A film utolsó mondata a legfurcsább és legriasztóbb: „Amennyiben bármilyen atrocitás érné stábunkat, vagy bármelyik interjúalanyunkat, a saját biztonságunk érdekében ügyvédi letétbe helyezett konkrét bizonyítékaink nyilvánosságra kerülnek.” Akkor ezek szerint tehát vannak KONKRÉT BIZONYÍTÉKOK is? Kár, hogy nem osztották meg ezeket a közönséggel.

A Futballgyilkosok egyébként elég gyengén megírt könyv. És nem azért, mert ebben a könyvben sem szerepelnek nevek, illetve csak álnevek vannak benne.